Allergi

  • Generelt om allergener og allergenmærkning

    Eftersom visse almindelige ingredienser i levnedsmidler, for eksempel mælk og nødder, kan forårsage allergiske reaktioner, er det nødvendigt at kontrollere potentielle allergirisici meget omhyggeligt. I vores kvalitetssystem har vi rutiner til at kontrollere allergener i hele produktionskæden fra indkøb af råvare til færdigt produkt. Da vi er meget bevidste om de problemer, den allergiske forbruger konfronteres med i sine levnedsmidler, arbejder vi kontinuerligt med forbedringer for at mindske antallet af allergene ingredienser og risiko for kontaminering.

    I det færdige produkt er alle ingredienser, ned til mindste detalje, altid angivet på listen med ingredienser på emballagen. Den ingrediens, der indgår med den største mængde i produktet, står altid øverst på listen. De øvrige ingredienser angives derefter i faldende rækkefølge, så den ingrediens, der står sidst, er den, der er mindst af i produktet. Hvis en allergen er en ingrediens eller del af en ingrediens i et produkt, er allergenen altid med på ingredienslisten helt i overensstemmelse med gældende lovgivning.

    På de fleste af vores produktionslinjer producerer vi produkter med forskellig smagstilsætning. Når vi skifter mellem forskellige produkter, har vi rutiner, der omfatter en meget omhyggelig rengøring. På trods af den meget omhyggelige rengøring kan vi dog ikke udelukke, at små mængder af en allergen forbliver tilbage på linjen og kan overføres til næste produkt, eftersom dele af produktionen sker i et lukket system, hvor linjen ikke kan adskilles særligt ved rengøring. I sådanne tilfælde hvor der er risiko for, at der kan være sporadiske spor af en allergen i et produkt på trods af en meget omhyggelig rengøring, afmærker vi produktet med "Kan indeholde...". Denne mærkning indebærer altså ikke, at der altid findes spor af allergenen, men er en information om, at der i enkelte tilfælde kan være risiko for små mængder i produktet. Vi følger anbefalingerne i branchens allergiretningslinjer og mærker i overensstemmelse med kontrolmyndighederne.

    I Mondelez International Norden arbejdes der kontinuerligt med at reducere antallet af risikoallergener og minimere introduktionen af nye. Ved at samordne produktionen mellem vores forskellige fabrikker har vi kunnet undgå jordnødder i vores Upplands Väsby-fabrik og fjernet æg fra både Marabou-fabrikken og Freia-fabrikken, vores søsterfabrik i Oslo. Gennem ombygninger og procesændringer har vi også mindsket risikoen for kontamination mellem forskellige linjer. Dette arbejde er altid i gang, og vi følger også udviklingen gennem risikoanalyser og udarbejdelse af grænseværdier for yderligere at kunne mindske behovet for spormærkning.

    Vi anbefaler, at allergiske forbrugere altid læser ingredienslisten og den eventuelle spormærkning.

  • Hvilke retningslinjer findes der for produktion ud fra et allergimæssigt synspunkt og hvordan følger I dem?

    Livsmedelsverket, som er vores tilsynsmyndighed, har inspiceret vores linjer og rengøringsrutiner og konkluderet, at vi gør det, der anses som værende muligt, for at undgå overførsel af allergener fra et produkt til et andet. Vi følger branchens overenskomst "allergiretningslinjer". For at informere meget overfølsomme forbrugere anbefaler Livsmedelsverket mærkning med "kan indeholde spor af...". Sådan mærkning må kun anvendes efter aftale med tilsynsmyndigheden.

  • Jeg er allergisk – kan jeg spise jeres chokolade?

    For at besvare dette spørgsmål skal vi først vide, hvilke ingredienser du reagerer på. Vi opfordrer alle vores allergiske forbrugere til at læse ingrediensfortegnelsen omhyggeligt for at se, om det, du er allergisk overfor, findes netop i dette chokoladeprodukt.

    1. I forbindelse med produkter, hvor der indgår nødder i opskriften, er nødder angivet på ingrediensfortegnelsen. Jo længere nede på listen, desto lavere indhold.
    2. Hvis et produkt ikke indeholder nødder, men produceres på samme linje som et nøddeprodukt, skriver vi altid "Kan indeholde..." på produktet.

    Vi er meget omhyggelige med at deklarere alle ingredienser, der indgår, men hvis du stadig er usikker, er du velkommen til at ringe til vores forbrugertjeneste og få yderligere information om produktet. Hvis du er meget overfølsom over for nødder, bør du dog nok generelt være meget forsigtig med chokolade.

  • Hvilke allergener kan forekomme i chokolade?

    Chokolade kan ofte indeholde f.eks. hasselnødder eller jordnødder, som er stærke allergener. Chokoladeprodukter med fyld eller kiks kan også indeholde hvedemel eller æg. Derudover indgår der mælkeprodukter i al mælkechokolade.

  • Hvordan informerer I allergikere?

    Vi mener, at det er vigtigt, at det tydeligt fremgår, hvilke ingredienser der indgår i et produkt, så allergikere ved, at de kan stole på vores ingrediensfortegnelser.

  • Hvorfor er der nødder i al chokolade?

    Nødder, og herunder særligt hasselnødder, er en meget populær og derfor meget almindelig ingrediens i chokoladeprodukter. Det betyder, at en chokoladefabrik hver dag producerer flere produkter med nødder, også på samme produktionslinje, som producerer almindelig mælkechokolade.

GDA-mærkning

  • Hvad betyder ”GDA” og hvordan ser mærkningen ud på ny emballage?

    ”GDA” er en forkortelse for ”Guideline Daily Amount“ og oversættes på dansk til ”vejledende dagligt indtag“. GDA-mærkningen fungerer altså som et anvisning om den mængde, du spiser. Den giver dig ernæringsinformation, som er baseret på det gennemsnit af næringsstoffer et menneske bør indtage på en almindelig dag. Informationen kan hjælpe dig med at forstå, hvor meget af hvert næringsstof du spiser hver dag, så du kan sammenligne det med de anbefalede niveauer, der findes.

  • Hvordan beregnes GDA-værdierne? Og hvad er en portion?

    GDA-værdierne beregnes efter et dagligt energiindtag på i alt 2.000 kcal. De 2.000 kcal er et anbefalet niveau for en gennemsnitlig voksen person (kvinde). Værdierne for kalorier og næringsstoffer kan variere op og ned afhængig af køn, alder og fysisk aktivitetsniveau. Personer, som får meget motion, har som regel brug for mere energi (kalorier), mens stillesiddende har brug for mindre.

    I og med de nye EU-regler for mærkning og information til forbrugere har vi nu indført en variant af det ”gamle” GDA-ikon. Vi angiver energiindhold i både kilokalorier (kcal) og kilojoule (kJ).

    En portion skal være rimelig og nem at identificere for forbrugeren og kan derfor være en række eller et antal felter af en chokoladeplade. Vi angiver energiindhold i denne portion og hvor mange procent af et anbefalet indtag (RI) denne forbrugsenhed udgør på ikonet på forsiden. Yderligere information med komplet ernæringstabel findes på emballagens bagside.

    Referenceværdien til beregning af energi og ernæringsindhold ifølge de nye EU-regler.

    Energi 2.000 kcal/8.400 kJ
    Fedt 70 g, mættet fedt 20 g
    Kulhydrat 260 g, sukkerarter 90 g
    Protein 50 g
    Salt 6 g

Råvarer

  • Hvordan sikrer I kvaliteten på jeres produkter?

    Vi anvender udelukkende nøje udvalgte og kontrollerede råvarer og stiller høje krav til vores leverandører og medarbejdere i spørgsmål om hygiejne, sikkerhed og kontrol af ingredienserne.

  • Hvor kommer kakaobønnerne fra?

    Kakaoplanten vokser i et bælte omkring ækvator. Store kakaoproducenter er bl.a. lande som Elfenbenskysten, Ghana og Indonesien. Omkring to tredjedele er verdensproduktionen kommer fra Vestafrika. Mindre mængder kakao produceres også af andre lande i Syd- og Mellemamerika, for exempel Brasilien, Ecuador og Venezuela.

Ingredienser

  • Kan man stole på ingrediensfortegnelsen?

    Hver pakke, du køber, beskriver altid, hvad netop det produkt indeholder. Det er derfor vigtigt altid at læse ingrediensfortegnelsen, og hvis du skulle have yderligere spørgsmål, er du velkommen til at maile eller skrive til vores forbrugertjeneste.

  • Bruger I palmeolie? Og i givet fald, hvorfor?

    Ja, vi anvender palmeolie i en række af vores produkter, i fyld til chokoladestykker (plader, praliner og små stykker). Det skyldes, at palmeolien bidrager til den ønskede konsistens og smag, giver god holdbarhed og er fri for transfedt.

  • Hvad er kakaomasse?

    Kakaomasse er fint malede kakaobønner, der først er ristet og afskallet. Kakaomasse indeholder cirka 50 % fedt, såkaldt kakaosmør. Kakaomasse anvendes i chokolade.

  • Hvad er kakaosmør?

    Det fedt, der findes i kakaomassen kaldes for kakaosmør. Man udvinder kakaosmør ved at presse kakaomasse med højt tryk mellem sigter. Her presses kakaosmørret ud gennem sigten.

Kort om chokolade

Transport & Distribution

  • Hvem sælger I jeres produkter til?

    Vi sælger til grossister, for exempel ICA, Coop, Axfood, Dansk Supermarked, FDB, NorgesGruppen, Reitan Narvesen, K-Gruppen, Tradeka/Elanto. De sælger videre til detailhandlere (butikker og så videre.), som igen sælger videre til forbrugere.

  • Hvordan transporteres kakaobønnerne?

    De kakaobønner, der anvendes i Mondelez International chokolade kommer hovedsageligt fra Vestafrika, primært fra Elfenbenskysten. Bønnerne dyrkes af småbønder. Der findes omkring to millioner kakaobønder i Vestafrika. De fleste bønder producerer ikke mere end 500-1000 kg bønner om året.

    Bønderne sælger deres bønner til lokale opkøbere, der rejser rundt på dyrkningsområderne. Disse opkøbere transporterer bønnerne fra avlerne til næste opkøber, som stadig findes i landet og som blander bønnerne fra et antal bønder og sælger dem videre i større partier til eksportører i havnebyerne. I landet transporteres bønnerne med lastbil. Eksportørerne sælger derefter bønnerne til kakaoforarbejdsningsindustrien i for exempel Europa. Bønnerne transporteres med båd fra Vestafrika til havne i Europa.

    På vores fabrikker i Europa ristes, afskalles og males bønnerne til såkaldt kakaomasse, der anvendes i chokolade. Fra kakaomassen fremstilles også kakaosmør og kakaopulver. Den færdige kakaomasse, kakaosmørret og kakaopulveret køres derefter videre til vores lokale fabrikker i tankbiler.

Marabou & Sortimentet

  • Hvorfor forsvandt Maraboustorken som symbol for Marabou?

    Storken har været symbol for den oprindelige virksomhed Freia i Oslo siden 1915. Da man etablerede et datterselskab i 1916 i Sverige kunne man ikke anvende Freia som firmanavn, da det allerede var optaget. Så en eller anden kom i tanke om i stedet for Freia at døbe virksomheden Marabou, efter den stork som Freia benytter også den dag i dag. Storken blev anvendt som symbol helt indtil sidst i 1960'erne, da greve Sigvard Bernadotte tilbud at forny Marabou-symbolet. Resultatet blev, at det nuværende klassiske M efterfølgende erstattede storken.

  • Hvilket år blev Marabou grundlagt?

    Marabou blev grundlagt i 1916. Men eftersom det var svært at importere kakao under krigen, blev de første plader chokolade først fremstillet i sensommeren 1919. Derfor plejer man at regne dette år som Marabous egentlige fødselsår.