Generelt om allergener og allergenmærkning
Eftersom visse almindelige ingredienser i levnedsmidler, for eksempel mælk og nødder, kan forårsage allergiske reaktioner, er det nødvendigt at kontrollere potentielle allergirisici meget omhyggeligt. I vores kvalitetssystem har vi rutiner til at kontrollere allergener i hele produktionskæden fra indkøb af råvare til færdigt produkt. Da vi er meget bevidste om de problemer, den allergiske forbruger konfronteres med i sine levnedsmidler, arbejder vi kontinuerligt med forbedringer for at mindske antallet af allergene ingredienser og risiko for kontaminering.
I det færdige produkt er alle ingredienser, ned til mindste detalje, altid angivet på listen med ingredienser på emballagen. Den ingrediens, der indgår med den største mængde i produktet, står altid øverst på listen. De øvrige ingredienser angives derefter i faldende rækkefølge, så den ingrediens, der står sidst, er den, der er mindst af i produktet. Hvis en allergen er en ingrediens eller del af en ingrediens i et produkt, er allergenen altid med på ingredienslisten helt i overensstemmelse med gældende lovgivning.
På de fleste af vores produktionslinjer producerer vi produkter med forskellig smagstilsætning. Når vi skifter mellem forskellige produkter, har vi rutiner, der omfatter en meget omhyggelig rengøring. På trods af den meget omhyggelige rengøring kan vi dog ikke udelukke, at små mængder af en allergen forbliver tilbage på linjen og kan overføres til næste produkt, eftersom dele af produktionen sker i et lukket system, hvor linjen ikke kan adskilles særligt ved rengøring. I sådanne tilfælde hvor der er risiko for, at der kan være sporadiske spor af en allergen i et produkt på trods af en meget omhyggelig rengøring, afmærker vi produktet med "Kan indeholde...". Denne mærkning indebærer altså ikke, at der altid findes spor af allergenen, men er en information om, at der i enkelte tilfælde kan være risiko for små mængder i produktet. Vi følger anbefalingerne i branchens allergiretningslinjer og mærker i overensstemmelse med kontrolmyndighederne.
I Mondelez International Norden arbejdes der kontinuerligt med at reducere antallet af risikoallergener og minimere introduktionen af nye. Ved at samordne produktionen mellem vores forskellige fabrikker har vi kunnet undgå jordnødder i vores Upplands Väsby-fabrik og fjernet æg fra både Marabou-fabrikken og Freia-fabrikken, vores søsterfabrik i Oslo. Gennem ombygninger og procesændringer har vi også mindsket risikoen for kontamination mellem forskellige linjer. Dette arbejde er altid i gang, og vi følger også udviklingen gennem risikoanalyser og udarbejdelse af grænseværdier for yderligere at kunne mindske behovet for spormærkning.
Vi anbefaler, at allergiske forbrugere altid læser ingredienslisten og den eventuelle spormærkning.